Istoric

Trofeul Internațional de Robotică Robotor promovează robotica în rândul elevilor (fete și băieți) din România și Europa, precum și a publicului larg, prin intermediul competițiilor de robotică.

Robotica integrează cunoștințe și deprinderi din domeniile matematicii, științei și tehnicii, pregătindu-i pe copii atât pentru viață cât și pentru piața muncii. Concursurile s-au dovedit a fi una din cele mai bune modalități de dezvoltare a activităților specifice roboticii. Succesul pe care l-au avut concursurile locale de robotică organizate de Mihai Agape în 2007 la Clubul Copiilor Orșova l-au determinat să inițieze Trofeul de Robotică Robotor, prima competiție de robotică de nivel preuniversitar din România. Trofeul Robotor are 2 evenimente principale: competiție de robotică și simpozion de robotică.

Robotor a fost inclus în fiecare an, începând cu anul 2008, în Calendarul Activităților Educative al Ministerului Educației Naționale ca proiect regional, național sau internațional. Au fost organizate o ediție regională (2008), cinci ediții naționale (2009, 2010, and 2012 – 2014), și șase internaționale (2011, 2015 – 2019). Edițiile 2013 și 2014 au fost organizate în colaborare cu Palatul Copiilor Botoșani. Edițiile 2018 și 2019 au fost organizate în colaborare cu Şcoala Gimnazială nr. 11 „Șt. O. Iosif” Brașov și Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil. La edițiile internaționale au fost participanți din PoloniaTurciaFranțaGreciaSerbiaBulgariaItaliaPortugaliaMacedonia (FYROM), Republica Moldova și România.

De la o ediție la alta, concursurile de robotică s-au diversificat și organizarea s-a îmbunătățit. Inițiatorul trofeului Robotor a contribuit la dezvoltarea unor competiții de robotică similare, sprijinind lansarea acestora (e.g. ”Cupa Chindiei” în 2010). Chiar dacă în acest moment există mai multe competiții de robotică de nivel preunivesitar, trofeul Robotor rămâne unic prin numărul probelor de concurs, prin originalitatea unor probe și prin regulile care stimulează construcția roboților de la zero.