Feedback 2018

“We are very happy for your invitation to participate at Robotor 2018. It was a great honor for us to be able to showcase our knowledge and learn new things from your students and colleagues. We have created many contacts and discussed the participation in new projects. We are very grateful to the organizers and sponsors for the good organization and payment of the cost of our stay in Brashov. We will be looking forward to future meetings and opportunities for cooperation.”

(Tsetsa Hristova, profesor coordonator – NPG po KTS, Bulgaria)

“We are very honored that we were invited to Robotor 2018 competition and being part of this wonderful synergy of enthusiasm, education and technology. The organization was perfect, our hosts are very kind and we are really impressed by everything we’ve seen. Thank you very much Mihai and all the congratulations to the organizers!”

(Dalibor Todorović, profesor coordonator – Osnovna škola “Vuk Karadzić” GO Crveni Krst, Grad Nis, Srbija, Serbia)

“Activitățile din cadrul concursului au fost bine organizate…Locația unde s-a desfășurat primirea invitațiilor și festivitatea de premiere a fost deosebită. Concursul s-a desfășurat în condiții optime. Masa, chiar dacă a fost catering a fost bine pregatită și condițiile în care s-a servit au fost foarte bune. Am apreciat ospitalitatea tuturor celor implicați în această compețiție. Școala ”St.O.Iosif” a fost o gazdă perfectă, și apreciez faptul că a încercat să fie totul bine pus la punct. Dacă aveam o întrebare, doamnele din cadrul școlii încercau să ne dea raspuns și să ne facă să ne simțim deosebit. Mulțumesc încă odată, pe această cale, gazdelor și sponsorilor.
Roboții prezentați la acest concurs au fost bine realizați și concursul s-a desfășurat în condiții optime. Ni s-a oferit oportunitatea de a cunoaște şi a interacţiona cu cei mai bine pregătiţi elevi din domeniul tehnic prin intermediul acestui concurs. Elevii cu care am participat au fost încântați și au plecat cu multe amintiri frumoase.”

(Moisescu Maria Cristina, profesor coordonator – Liceul Tehnologic Dacia Pitești, România)

“It was very interesting. People was friendly and helpful. Accommodation was very good. Everything was awesome.”

(Radoslav Totev, elev – NPG po KTS, Bulgaria)

“Amazing city, people, organization, environment, competition.Robotor is not just a competition – Robotor is an experience that stays in your mind forever.”

(Ivelin Stoyanov, elev – NPG po KTS, Bulgaria)

“The organization was great. I am happy to meet so many new people interested in the same sphere as myself. The town was very beautiful and I had great time in the Robotor competition.”

(Ivan Spasov, elev – NPG po KTS, Bulgaria)

“In my opinion, the best part was that all of the participants were together to compete and learn from each other under a big dome, or – the place where the competition was held. I was in awe because of the architecture of this enormous city where you can lost yourself in streets of wonders and new adventures But I think the most memorable for me, will be the nature, its calmness and peacefulness and the qay it adorned the city .”

(Maria Ivanova, elev – NPG po KTS, Bulgaria)

“Going to the Robotor competition I did not know what to expect but there I met amazing people and faced the great beauty of Romia and especially the town of Brasov.In Romania I had the chance to represent my school in my ever robotic competition and I am glad I had the opportunity to participate and show my skills in robotics.”

(Svetoslav Tsonev, elev – NPG po KTS, Bulgaria)

“I liked it a lot,…. the atmosphere, the experience, the Brashov city. It was awesome.”

(Deyan Mohamed, elev – NPG po KTS, Bulgaria)

“Feedback (+++)
In primul rand vreau sa felicit echipa de organizare a evenimentului Trofeul Robotor 2018 Brasov.
LOCATIE
Locatiile pentru concurs au fost excelente.
Conditiile oferite la Hotel Kronwell pentru seara de deschidere si cea de premiere au fost deosebite.
Spatiul de concurs la Sc 11 este accesibil, generos, spatios, racoros, potrivit pentru asemenea eveniment in miezul verii.
Gazdele au fost primitoare, amabile.
Prezenta organizatorilor in mijlocul participantilor, binevenita.
Mesele de voluntari pentru inscriere suficiente si bine organizate
MASA
Mancare buna, suficienta, la timp; bine gandita aducerea acesteia la locatia concursului.
Idee stralucita cu toneta-vitrina de inghetata
Breakurile cu cafea, prajituri, sucuri, apa- excelent
CONCURSUL PROPRIU-ZIS
Suprafetele de concurs excelente
Instalatie de amplificare, mese dotate cu prelungitoare.
PREMII
Festivitate de premiere excelenta, premii suficiente, onorarea tuturor participantilor, sponsorilor, voluntarilor, organizatorilor
Tricouri pentru toti, cu care sa venim imbracati la festivitatea finala -o idee minunata
Feedback (- – -)
As vrea sa fac in continuare cateva observatii, nu in scopul de a critica, a reclama sau a revendica ceva ci in acela de a da organizatorilor posibilitatea de a oferi o editie 2019 imbunatatita, ducând calitatea la un alt nivel.
Felicitari sponsorilor care au fost deosebit de generosi, si care merita sa fie onorati printr-o organizare exemplara a acestui eveniement deosebit.
ORGANIZARE
1. E necesara o mai buna comunicare intre partile implicate organizatoric. Ar fi poate util un formular de inscriere online conceput impreuna de toate partile implicate, care sa contina toate datele necesare tuturor celor implicati in organizare (inclusiv cnp-uri, masura tricoului, acordul de foto si gdpr, alaturi de numele echipei, profesorului, elevilor, institutie etc) care odata completat sa poata fi accesat de diferitele parti implicate astfel incat toti sa aiba aceeasi baza de date. Aceasta baza de date trebuie sa se poata updata ori de cate ori cineva autorizat face o modificare astfel incat toti cei implicati sa aiba acces la ultima versiune.
2. Ar fi fost nevoie de mai multe mese. Mesele au fost insuficiente, deoarece echipele trebuie sa aiba loc sa-si intinda masinile, piesele aparatul de masura, letconul, laptopul… etc.
3. E de dorit un videoproiector pentru spectatori, care sa proiecteze pe perete o imagine cu o diagonala mai mare
4. Am observat ca este dificil de observat pe ecusoane numele,calitate si institutia de la o distanta rezonabila de 0.8-1m. Problema ar fi rezolvabila cu un background mai pastel si niste litere mai mari. E important ecusonul pentru stabilirea de noi contacte la o astfel de competitie.
5. E regretabil ca echipele nu au mai participat la seminarul organizat de Universitatea Brasov. A fost o prezentare buna, am fost doar 6 participanti din care 4 din Brasov. Dl. Profesor Ursutiu s-a pregatit, a asteptat….a fost putin neplacut.
MASA
Modul de organizare al bufetului suedez din seara de deschidere nu mi s-a parut o idee buna: elevii se imbulzeau, ospatarii nu aveau loc de trecere sa schimbe tavile goale….cei ce veneau la rand nu aveau ce pune in farfurie…nu era clar unde era inceputul si unde sfarsitul liniei de servire…etc
O solutie pe care am vazut-o la alte evenimente e aceea in care mesele nu sunt lipite de perete si intre mese si perete, deci pe cealalta parte a meselor fata de randul de oaspeti exista cativa ospatari care ajuta la servire, vad ce tavi trebuie schimbate, dau informatii ( ce produse sunt, ce contin,…..unde sunt servetelele, tacâmurile etc), si pe acolo e si locul prin care se schimba tavile goale cu cele pline etc.
CONCURSUL PROPRIU-ZIS
1. Partea cea mai trista este faptul ca participantii nu sunt jurizati si dupa cunostintele de programare si constructive a robotului.
• Aceasta creeaza situatia ca unii elevi vin cu masinute facute si programate de profesori, despre care ei nu stiu nimic, dar castiga locuri pe podium.
• Pentru un concurs onest este absolut obligatoriu ca cel putin cei clasati pe primele 3 locuri sa sustina un interviu tehnic in fata unei comisii de jurati. La alte concursuri la care participam toate echipele sustin acest interviu (inainte sau dupa proba practica) in fata unei comisii, alta decat cea de la proba practică. Interviurile se desfasoara in paralel cu concursul, dupa o programare orara, intr-o sala alaturata, fara spectatori; antrenorul nu e prezent in acea sala sau se afla la o distanta de la care nu poate interactiona cu elevii.
• Partea de omologare a robotilor/masinutelor participantilor a fost, in acelasi context, un punct slab al competitiei
2. E nevoie de un ecran sau videoproiector cu scorurile si clasamentele. Nici atunci, nici ulterior nu s-a afisat scorul si clasamentele pe categorii. Nici pana azi nu stim ce rezultate am avut, cine pe ce loc s-a clasat. A fost si o situatie in care dupa 2 incercari regulamentare esuate ale unor echipe (la ”line follower” gimnaziu) comisia a zis ”hai sa le mai dam o sansa” si echipele au facut un scor care a rasturnat clasamentul (care trebuia sa fie final). Ni s-a spus ca nu a afectat primele 3 locuri, dar nu avem de unde sa stim atata timp cat nu ne-a fost accesibil clasamentul.
3. Pentru Free stile e nevoie de o amplasare distincta cu mese separate de mesele de concurs, amenajate gen standuri ( nu neaparat cu pereti separatori), unde publicul sa poata merge pe tot parcursul concursului sa vada proiectele si sa poata pune intrebari
Sala de sport nu este potrivita pentru sustinerea prezentarilor de la categoria Free stile datorita rezonantei acustice.
Aceste proiecte ar trebuie prezentate intr-o sala corespunzatoare, insotite eventual de o sustinere cu slide-uri si exemplificari practice, ceva asemanator simpozionului profesorilor
Personal as acorda mai multa valoare acestei categorii care are un potential extraordinar de a merge spre inovatie tehnica. La unele concursuri se obisnuieste sa se dea anual o tema de cercetare-inovare fie la lansarea anuala a concursului, fie la inceputul anului calendaristic. In absenta unei teme este dificil de realizat jurizarea si …premierea.
4. Simpozionul profesorilor a fost cam…subțire.
Poate ca ideea de ”simpozion” in sine nu este destul de clar inteleasa in termeni de scopuri, finalitate si conditii; lucrarea prezentata ar trebui sa fie rezultatul unor cercetari / experimentari personale ale profesorilor.
As renunta la prezentarile online deoarece, datorita lantului audio cu multe verigi slabe: microfon slab – conexiune internet emitator-transmisie internet global-internet receptor-laptop receptor-sistem amplificare audio mesajul final este distorsionat si neinteligibil.
PREMII
Consider ca piesele oferite ca premii nu au fost cea mai buna alegere. Componentele sunt atat de minuscule incat e nevoie de instrumente speciale ca sa fie lipite. Ele se adreseaza celor de la clasa hard, care au fost, de altfel, foarte putini.
Cred ca oferirea ca premii a unor motoare si drivere de motoare, baterii , incarcatoare de baterii, bare de senzori sau… alte module din familia arduino …. ar fi fost o alegere mai buna.
Sau vouchere la OptimusDigital sau Robofun (daca exista asa ceva)….sau… emag in ultima instanta.
In speranta ca acest feedback nu a ofensat pe nimeni si este de ajutor pentru imbunatatirea calitatii evenimentului la editia 2019″

(Razvan Ardelean, presedinte – Academia de Informatica Brasov, România)